Mindenkori kormányzatkritikus blog

Ez az én véleményem - nem kell egyetérteni

45 fölöttiek el vannak felejtve, avagy mi fizetjük mindenki kedvezményét

2018. február 21. - csak ugy irogatok

Választások ide, voksolás oda, van egy korosztály, akikről megfeledkezik minden politikai erő: a 45-62 közötti emberek le vannak ejtve, kihagyják őket mindenből, pedig ők fizetik mindenki kedvezményét...

Folyamatosan halljuk, ki milyen kedvezményben részesül, milyen előnye van másokkal szemben. Nyitónak ugye ott vannak a fiatal házasok, akik havonta 5000 Ft adótehertől szabadulhatnak meg két éven keresztül, ami valljuk be milyen jól is jön... Aztán ha jönnek a babák, akkor babakötvény, a gyerekek után járó egyre nagyobb adókedvezmény, sok esetben lemegy nullára a közteher mértéke. Otthonteremtésre 10+10 millió forint.

Persze a 62 felettiek sem maradnak ki a kedvezmények sorából, hiszen nekik nem kell a főnök felé semmit tenni az éves járandóság emelésért (na jó, ezek az emelések esetenként nevetségesek), rendszeresen megdobja őket hol a kormányzat, hol az önkormányzat egy 10000-essel. Nem mondom, hogy irigylem ezeket a Bözsi utalványokat, de tény, van egyfajta kedvezmény.

Na és milyen kedvezmény, előny juthat azoknak, akik mindenfajta megemelt adókedvezmény nélkül felnevelték a gyereküket, túléltek egy devizahitel káoszt? Fizették, fizetik a normál piaci kamatú lakáskölcsönt, amihez nem járult hozzá senki egy fillérrel sem. Ha vonaton utazik se jár már semmilyen kedvezmény, már nem, és még nem.

Nos, én nem látok semmi olyan megnyilatkozást, amivel bárki is elismerné, hogy idáig elhozta ez a csapat ezt az országot. Az a lényeg, hogy ez a gárda fizesse rendben a teljes adót (hacsak nincs egy-két későn érkezett utód), és fogja be a száját... Csak nekem bassza a csőrömet ez?

A bejegyzés trackback címe:

http://legyenvegrerendszervaltas.blog.hu/api/trackback/id/tr2413688272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Alex Lavour 2018.02.22. 07:51:16

Teljesen egyetértek. Én is ebbe a korosztályba tartozom. Lehet, hogy már nyugdíjam sem lesz.

CyberPunK 2018.02.22. 07:57:29

"túléltek egy devizahitel káoszt? Fizették, fizetik a normál piaci kamatú lakáskölcsönt, amihez nem járult hozzá senki egy fillérrel sem. "

Mondd, te ittál? Az általad említett korosztály tudott a legjobban vagyonosodni az állam csöcsén a tanácsi lakások felvásárlásával, illetve az első lakásvásárlók kamatkedvezményével. Pont, hogy az utánatok jött korosztály szopta be a devizahitelt, miközben adóból fizethette a kamattámogatásotokat.

Brix 2018.02.22. 08:12:08

A lehető legrosszabb a most 44-50 közötti embereknek. Ők az " elàtkozott nemzedék" A rendszervàltàskor még túl fiatalok voltak a vagyonszerzéshez, utàna jöttek a 90- es évek munkanélküli vilàgai, később meg màr túl öregnek szàmítottak mindenhova...Sajnos, nyugdíjuk sem lesz, mert 5-10-15 évet nem tudtak dolgozni...Ennek a generàciónak foglalkozni kellene a problémàival!

bontottcsirke 2018.02.22. 08:12:40

Igen, ez a tipikus magyar turkáljunk a másik zsebében, valamint biztos ő a hibás, de én nem című hazugságcunami. Ezért nem lesz itt soha semmi mert mások dolgával foglalkoznak a zemberek nem a sajáttal.

Havi ötezer forint kedvezmény, babakötvény. Mint nagy összegek. Te komolyan ilyen hülye vagy?

chrisred 2018.02.22. 08:19:44

@CyberPunK: Ennek a korosztálynak 20-30 éves korában nem volt tanácsi lakása rendszerváltáskor, az a szüleiké volt. Viszont pályakezdôként élhették át a rablókapitalizmust és a Bokros csomagot a kilencvenes években.

murray 2018.02.22. 08:23:15

@Brix: így van ahogy mondod. én is 45 vagyok bár ami kellett már nagyjából megvan de a 90es évek tengődése és az az elbaszott 10 év amikor mi voltunk fiatalok annak annyi.

én nem hibáztatom a fiatalokat de azok a mai öregek akik fiatal korukban kaptak INGYEN az államtól egy tanácsi vagy panellakást amit most 20 milláért árulnak na ők kurva jól jártak. sajnos a szüleim nem tartoztak közéjük téglánként hordtuk össze az életünket.

CyberPunK 2018.02.22. 08:23:26

@chrisred: Dehogynem volt, főleg, hogy az önkoris/tanácsi lakások kiszórása kb a 2000-es évekig tartott, nem csak a rendszerváltáskor. Én pályakezdőként élhettem át a devizahitelt, utánam jövők a gazdasági válságot, a mostaniak meg szimplán rábasztak a lakás és albérletárak elszállása miatt.

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.22. 08:44:11

Képmutatás a devizahitelt úgy megemlíteni mint valami csapást. Azt mindenki csak saját magának köszönheti, hogy annak ellenére, hogy lövése sincs arról, hogy működik valami, még belevág. Ez amolyan tanuló pénz, legközelebb majd gondolkozik döntés előtt...

CyberPunK 2018.02.22. 08:48:42

@Berelhetoreklamfelulet: Szeretnélek emlékeztetni, hogy amikor eltörölték az első lakás kamatkedvezményét, akkor pont az volt a mondás, hogy azért, mert ott a devizahitel. Ha maradt volna a kamatkedvezmény (ami adva volt a fent említett korosztálynak), akkor nem annyian vették volna igénybe a devizahitelt.

chrisred 2018.02.22. 08:48:52

@CyberPunK: Nem, az állami, önkormányzati bérlakások döntô többségének privatizációja 1990-95 között lezajlott. És ami még fontosabb, ebben az idôszakban már nem épültek bérlakások központi forrásból, mint korábban, amihez az akkori pályakezdôk bérlôként hozzájuthattak volna.

HaCS 2018.02.22. 08:54:52

A devizahitelt talán inkább ne feszegessük.

Nagyon sajnálom a néhány kivételt, de végeredményben a túlnyomó többség mégiscsak olyan ingatlanhoz jutott, amit egyébként nem engedhetne meg magának. Csak az elején elhitették vele, hogy itt a kánaán.
Így aztán sokkal-sokkal nehezebb lett a helyzet, mint amire számított, azt viszont a mai napig nem látja át, hogy az adott ingatlan megszerzése gazdasági szempontból valójában a lehetetlenből lett keservesen nehéz. (És tegyem hozzá a többségnél be is jött.)

Olliék 2018.02.22. 08:54:56

A mai 40-50es "gyerekek" a Ratkó unokák. Viszonylag sokan vannak. A nagy bébibumm miatt java részük tanácsi vagy szolgálati lakásban nőtt fel. Az ügyeskedő szülőknek két lakása us volt. Nagyjából 2005-ig a család ismerős szakikkal is grl tudta húzni a házakat töredékéért. Ezek a gyerekek nem nulláról indultak. Arról nem beszélve,hogy a szűleik nagy többségben (na nem feltétlenül önszántukból) de párttagok voltak, vagyis kevés volt az állástalan.
Ehhez képest a mai 30-as generáció, már nulláról indul, mert a szülők nem tudtak okoskodni lakásokkal, házat csak szakival lehet építtetni, és hitel nélkül esélytelen a saját lakás összehozása.
Akiket én borzasztóan sajnálok, azok a 2005- " feleslegessé" váló 50-55 évesek, akik azért lettek lapátra tév,hogy a fiatalok tudjanak dolgozni. Esélyük sem volt elhelyezkedi,lecsúsztak,most tengődnek.
Minden korosztálynak megvan a maga hátrányos helyzete. Most épp csak a nagycsaládosok számítanak, a többiek le vannak szarva.

chrisred 2018.02.22. 08:56:00

@CyberPunK: Azért törölték el az államilag támogatott hitelkamatozást, mert nem volt költségvetési fedezete. A devizahitelt meg korábban bevezették, semmi köze ahhoz, hogy a lakosság nagy része nem rendelkezett akkora jövedelemmel, hogy a forintalapú hitelek törlesztôrészleteit fizetni tudja.

nemecsekerno_007 2018.02.22. 08:58:41

Jaja inkább a 35-45 éves korosztályra igaz amit írsz. A szocializmus előnyeit már, a kapitalizmus előnyeit még nem élvezhették. Ha már síránkozunk :) Egyébként masszív hazugságban élünk ha a nyugdíjról v. az egészségügyről van szó.

Olliék 2018.02.22. 09:01:54

@Berelhetoreklamfelulet: 2005-ben 28.000 volt a minimálbér. Arra nem adtak forinthitelt. Rá kellett volna már jönnöd,hogy a devizahizelezés egy nagyon jól megkoreogragált átverés volt, visszaélve a pénzügyi tudás hiányával. Beletenyereltek vállalatok,önkormányzatok, politikusok... Tehát sok gazdasági és jogi személyek is.

chrisred 2018.02.22. 09:04:20

@Olliék: Az ügyeskedôk és a tûzhöz közel állók aránya a társadalmon belül akkor is pont annyi volt, mint most. Ôket akkor sem kellett félteni, meg most sem.

bontottcsirke 2018.02.22. 09:04:25

@murray: Ne aggódj, sokan ugyanabban a lepusztult lakótelepi szarban laknak, mert a cigi meg a sör előrébb volt a listán, mint az, hogy megvan a lakása és félre kéne tenni egy kis pénzt.

Főleg, ahol ketten kerestek, pacsira megvolt a lakás, de a gyereknek nem tudtak összedobni egy tizedik emeleti garzont, mert a szmfónia meg a sárkánysör előbb volt a bevásárlólistán.,

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.22. 09:04:25

Nah azért van valami amit te még megfogsz kapni: Nyugdíj.
Ez a korosztály még eséllyel fog nyugdíjat kapni.
De akik ma 20-30 évesek azok 99%, hogy az életbe nem fognak nyugdíjat kapni, DE nekik ugyan úgy fizetniük KELL a nyugdíj járulékot, amit sose fognak viszont látni...

Hortenz 2018.02.22. 09:05:02

+1 És fizetjük a gyerekeink tandíját, mint a katonatiszt. (Már aki tudja, meg persze vannak olyanok, azt azt mondják fizesse a gyerek magának hitelből, az elkényeztetett kölyke majd visszafizeti)

Egyébként még mindig szerencsés generáció vagyunk, a rendszerváltás után szépen felfelé ívelő karrierek kezdődtek, lehetett vállalkozni, tényleg aki szorgalmas volt mára építhetett egzisztenciát. És igen, becsületesen is meg lehetett csinálni, hiába a cinikusok. Csomó iparág akkor indult be, új szakmák születtek. Az más kérdés, hogy ez megint hanyatlik, de hazugság lenne azt állítani, hogy ez egy szerencsétlen generáció.

Én abban látom a mi tragédiánkat, hogy tiszavirág életű volt a szabadság es demokrácia ígérte, nyugodtan élhetnénk, de most aggódhatunk a gyerekeinkért, akiknek még tanácsot sem tudunk adni jószívvel.

Olliék 2018.02.22. 09:05:26

@nemecsekerno_007: Igen, szerintem is. 36 leszek a nyáron, a bátyám 43. Egy jó példa. A tesóm érettségijénél tartott szülőin az ofő elmondta mi mindent kér a 3-as feletti eredményekért.
Az én érettségis szülőimen elmondták mi a menete a javító érettségire való jelentkezésnek.

Kivlov 2018.02.22. 09:07:45

"Csak nekem bassza a csőrömet ez?"

Addig, amíg ilyeneket vársz el az Államtól, addig ne is reménykedj jólétben, jobb létben.
Az Államnak kb. kéne vonulnia a szoc- támogatások mögül és szolgáltató Államként működnie. Akkor lehetne érdemben csökkenteni az adókat, és hiába nyígna minden 2. agyhalott, hogy nekem ez meg ez jár. Csak kb. ezt ebben az országban nincs aki megmerné lépni. Ezért nincs pl. gazdaságilag jobboldali párt egy sem a palettán. Óvodás ország...

Hortenz 2018.02.22. 09:10:02

@Berelhetoreklamfelulet: nem úgy néz ki, hogy tanul a magyar. Orrba-szájba veszik fel a hiteleket ma is a 0 %-os alapkamatra a 40 millas garzonokért. Ez a nép szellemi fogyatekos. Lesz itt még sírás megint.

Olliék 2018.02.22. 09:11:21

@Hortenz: És aláírják 3 gyereket......

chrisred 2018.02.22. 09:20:39

@Kivlov: Milyen szociális támogatásról van szó? A szolgáltató állam kialakításának elsôdleges feltétele, hogy az állam nyílt lapokkal játsszon, legyen kívülrôl átlátható és ellenôrizhetô költségvetése. Most pont az ellenkezô irányba haladunk.

chrisred 2018.02.22. 09:27:25

@Hortenz: Vannak az életnek törvényszerûségei, amit a legalaposabb körültekintéssel sem lehet kibekkelni. Varga is megmondta néhány éve, eljön az idô, amikor kihúzzák a lakosság zsebébôl a megtakarításait. Elôbb-utóbb tönkremegy a hûtô vagy a mosógép, és újat kell venni. Ez a helyzet a lakhatással is.

murray 2018.02.22. 09:30:29

@bontottcsirke: erről beszélek. 2002ben életem első lakását egy sz.r panelt egy olyan alkesz házaspártól vettem piaci áron (8M volt akkor ma a duplája) akik ingyen kapták az államtól 81ben.
én meg tíz évig nyomorogtam hogy ki tudjam fizetni a hitelt. ez az előny egy életre. nekik.

Void Bunkoid 2018.02.22. 09:35:55

@Kivlov: a ritka esetek egyike, amikor egyetértek veled, az ingyen állami kádárfílingről már rég le kellett volna jönnünk, ha piacgazdasági alapon működő úgynevezett kapitalista állam vagyunk, akkor működjünk is úgy - egyszerre k*rvára nem megy az, hogy hadd tömjem a zsebemet kvázi ellenőrizetlenül meg alig-alig adózva, de azért az állam nyalja már ki a seggem és minden legyen ingyen.

Hortenz 2018.02.22. 09:41:52

@chrisred:igazad van. Hozzátehettem volna azt is, hogy mi azert is aggódhatunk, hogy amink van, arra nem vetnek e szemet, ill. ha tudnék félretenni öreg napjaimra, azt milyen formában tegyem.

Kivlov 2018.02.22. 09:43:26

@chrisred:
Persze, hogy ellenkezőbe, mivel arra van igény.
Szerinted hány órát élne meg egy radikális kiadáscsökkentő, racionalizáló kormány? Az hogy megválasztják itt, az meg egyenesen utópia.

@Void Bunkoid:
Emiatt nem lesz itt soha érdemi fejlődés és NY-i jólét. Amíg a maroktartókat tömjük, addig ne csodálkozzunk, hogy magasak az adók, meg elmegy a munkaerő.

chrisred 2018.02.22. 10:02:16

@Kivlov: Ahhoz képest mindenki ezzel kampányol.

Kivlov 2018.02.22. 10:06:15

@chrisred:
Persze, hogy ezzel, mivel ezt várja el a nép, ezzel lehet szavazatot szerezni.
Szerinted elérné az 1%-ot egy olyan párt, amelyik radikális kiadáscsökkentész hirdet? És meg is mondja, hogy ő mikre nem adna állami pénzt?

szepipiktor 2018.02.22. 10:22:06

Remek meglátásokat tartalmaz az írás, de csak alig 10%-át láttatja!
Az említett korosztálynak van egy olyan részhalmaza, akik tanultak, diplomások, tapasztalattal bírnak, azaz a legkreatívabb, legaktívabb réteget jelentik az egész világon, kivéve nálunk!
A 2000-es ébek eljént az akkor beérkező fiatalabb réteg - akik már az jelzetteknek köszönhetően alapból tanultak, nyelvet beszélők lehettek - kapásból ezt a gerenrációt zavarta ki a munakerőpiacról és foglaták el a pozíciókat.
Ma ez a ma már sokszor 40 felettivé növő réteg még minden foggal-körömmel kapaszkodik a "székébe", de ma már a fiatal pályakezdőket is kitiltja a munkahelyekről, szerencsére ők még elmehetnek az országból olyan helyekre, ahol normális világ van.
Ma oltári munkaerőhiány van adott szektorokban, miközben otári a munkanélküliség is.
De ugye pont az a fiatal halmaz menekült el emiatt a középkorú réteg miatt, akikre szükség lenne, míg a jelzett idősekhez továbbra sem közelítenek, mert félnek tőlük, kiderül, a sok tankönyvalapú marketing, HR meg még mittudoménmilyen elméleti szaktudás mögé sokáig nem rejtőzködhetnek azok, akik valójában tönkretették a hazai munkaerőpiacot.
A világ normális részein az emberek élete egy folyamatos "szalag" szerint változik, a fiatal tanul, a középkorú dolgozik, az idős segít, pátyolgat, oktat. Az idős azonban nem 45 évtől, de még nem is 55-től indul, mivel számos szakmában (nem csak szellemiekben) ez a legaktívabb időszak, hiszen hatalmas rutin, tapasztalat áll rendelkezésre, ami a fiatalabbaknak CSAK idősalapon szerezhető meg!
Most egy generáció hiszi magáról, hogy ők minden tudnak már, a tapasztaltabbakra semmi szükség, csak viszik a pénzt.
Az jelzett generáció sokkal nagyobb rálátással rendelkezik a szakmájára, mint egy 30-35 éves! Nemcsak azért, mert még normális oktatást kapott, hanem mert megélte azokat a korokat, dolgozott benne, amikre a fiatalabb, ma döntési pozíciókban üldögélők nem is kíváncsiak!!!
Egy mai 30-asnak legfeljebb a születési időpontjáig létezik a világ, előtte semmi sem volt, nem is érdekli, így torz a jelenképe is, de gyakorlatilag nincs jövőképe sem, mégis döntési pozícióban van!
Most éppen a kapkodást látjuk, most hirtelen elkezdték keresgélni az idősebbeket, mert már nulla a tanult, tapasztal szakember, de a HR lobbi még mindig olyan kamufeltételeket ír elő, amivel azért még mindig gátolja az eredményes munkaerőkeresést.
A környzetemben több magasan képzett szakmeber munkanélküli, fekete és alkalami munkás vagy pályaelhagyó, de esélytelenek a munkára, miközben még 10 vagy több évet kellene dolgozniuk.
Példa minderre egy nagytudású, diplomás, nyelvet beszélő informatikus, profi médiaképzettséggel, aki ma kórházi segédmunkás! Míg a ma büszke informatikushalmaz döntő többsége a cipőjét nem köthetné meg.
.
Na jó! A lényeg is ismert. A gyakorlatilag legaktívabb, legtapasztaltabb réteg kirekesztése, tudatos üldözése egy konkrét cél, feladat része, mivel ez a réteg nem alkalmas a buta, jobbágyalapú bérmunkás feladatra, mert ők még úgy nőttek fel, hogy gondolkodni kell, kreatívnak kell lenni (egy régi asztalos, autószerelő még szerelt és javított, nem pedig cserélt...), ami nem felel meg a hazángban preferált fogaskerék-szemléletnek, amit a multik követeltek meg, a kormányunk támogat és ezt a pozíciókban hagyott ostoba HR-es és marketinges garnitúra vezényel még napjainkban is.
.
Érdekes, hogy egyre több értékes külföldi cég veszi észre, mekkora szellemi, humán kincs található hazánkban parlagon az idősebb generációnál! És elkezdték őket felszívni.
Mi erre a HR-es garnitúra reakciója? A támadó, köpködő írások, blogok megjelenése, hogy a szüleik elorozzák előlük a jólfizető munkákat.
Hát nem aranyos? Megcsinálod őket, taníttatod őket, és utána beküldenének a gázkamrába! Mint egy klassz utópisztikus scifiben...
Logan futása

Brix 2018.02.22. 10:32:17

@chrisred: Már sajnos eljött az az idő, amikor mesterséges eszközökkel elértéktelenítik a lakosság megtakarításait... Masszívan negatív reálkamat van, évek óta így nagyjából két lehetőség van a pénz reálértékének megőrzésére : 1, "megveszed Mészáros Lőrinc konzum részvényét .." és viseled a tőzsdei , plusz a cégkockázatot ( én 2 évet vártam a quaestoros beragadt pénzemre...) 2, Ingatlanba fektetsz, amely már így is túl van értékelve... Sajnálom azokat a fiatalokat , akik most 30 millióért vásárolnak egy pesti garzont és eladósodnak fél életükre , egy rossz lakáspolitikai koncepció miatt...
DE, visszatérve a poszt eredeti témájához: a 45 felettiek és a 45 alattiak is súlyosan elszegényednek majd a nyugdíjas éveik alatt, annyira nem lesz fedezete a nyugdíjaknak a jövőben... Sok embernek még a minimál éve sem lesz meg...
Úgy látom, a rendszerváltás utáni években létrejött brutális egyenlőtlenségeket még egyik párt sem tudta érdemben kezelni. Akik akkor megszedték magukat a privatizáció során, és utódaik, elképesztő gazdagságban élnek a többi emberhez képest...Hiába emelkedik 10%-al a bruttó reálbér, ha közben mondjuk az ingatlanok ára megy 25-30%-al... Soha nem érik be az elitet, hiába vesznek fel hitelt ...
A másik súlyos probléma: nem lehet tulajdonhoz jutni az átlagembernek.. Orbánék kiosztották a földeket a haveri körnek, a trafikokat megint csak úgy... Az átlagember meg csak nézi. hogy lesznek a milliókból milliárdok, állami segédlettel....

szepipiktor 2018.02.22. 10:35:52

@Olliék:
"Akiket én borzasztóan sajnálok, azok a 2005- " feleslegessé" váló 50-55 évesek, akik azért lettek lapátra tév,hogy a fiatalok tudjanak dolgozni. Esélyük sem volt elhelyezkedi,lecsúsztak,most tengődnek. "
.
Erre konkrét igazolásokat, konkrét bizonyítékokat tudnék írni!
2004-ben egy német multinál 7 hasonló korú megtaározó tudású kollégának mondtak fel, mert a "fiataloké a jövő"! Helyettük 10 huszonévest alkalmaztak, A kirúgottaknak már évtizedes kapcsolatrendszere volt, a fiataloknak nulla!
A jelzett német multi - hasonlóan az összes multihoz - akkor érkezett el arra a szintre, amikor már nem kellettek a hazai területeket ismerő szakemberek, elég volt a buta, kis juttatásért az anyjukat is megdugó "gémer" generáció, mert már leváltották a hazai vezetőket is és ideejtettek máshol bukott külföldieket.
Az a generáció, akit egyszerre tettek lapátra, a gengszterváltáskor 30 körül voltak, már 8-10 évnyi munkatapasztalatuk volt, azaz jól jöttek a külföldieknek a felszabaduló szűz piac megszerzéséhez.
És amikor már nem kellettek - lapát.
.
Anno, amikor a Tungsramot megvette a GE, a klasszikust tették:
Kirúgták az összes kompetens középkorút és fiatalokkal töltötték fel az állásokat, kaptak jó pénzt, autót, jutattásokat (kialakították a yuppi kategóriát), így azok 120-130%-al törtettek, tapostak.
Amikor elérték a kritikus szintet, kirúgták alóluk a sámlit, és ismét újakkal töltötték fel a stábot.
Mindig friss, gátlástalan, és a fiatalon kapott előnyökért mindenre képes emberek szolgálták az "urat".
Klasszikus amerikai marketingelv és HR elv.
.
Ma ezt szopjuk! Valami ócska kiszolgálószemléletért feláldoztuk a nemzeti jövőjét, hiszen ezt a 10-15 év tarolását nem lehet pótolni, hiszen azok a fiatalok is elmenekültek már, akikkel ez megtehető lenne.
.
Ez pedig annak a generációnak a bűne, akik huszas éveikben, friss diplomásokként kerültek a pozíciókba és kiszolgálták ezt a nemzetromboló elvet. Ők ma is ott vannak, csak ma a 40 felé közelítenek.

Serivor 2018.02.22. 10:35:59

Ez volt a történelemben az első nemzedék, amelyiknek a gyerekeit is, meg a szüleit is el kell tartania.

Olliék 2018.02.22. 10:54:17

@szepipiktor: Nekem keresztanyám esett ebbe a korosztályba/kategóriába. Anyu gyakorlatilag a föld alól húzta ki. Hozzánk költöztek, nyelviskolába mentek, és ma mindketten a német államnak dolgoznak. Nem akarnak nyugdíjba menni,élvezik,hogy hasznosak.

szepipiktor 2018.02.22. 10:54:32

Olvasgatom a kommenteket, két komoly tévedést látok.
1) Miért kellene a magántulajdont ennyire eröltetni? Még a leggazdagabb országokban sem természetes, hogy mindenki saját ingatlanban él? A társadalom rétegei más és más életszintet élnek, és eltérők az igények is. Minden országban megoldott a lakásbérlés, nemcsak az "állami" meg a "szociális", hanem a piaci is. Ott ezért lehetséges a mobilitás, emberek, családok élhetnek halálukig bérlakásokban,
Nálunk meg a fiatalokra teszik rá a terhet, kést fognak a nyakukhoz, azonnal szerezzenek hatalmas hitelt, és vegyenek drágán egy apró kis lukat maguknak. Aztán remegjenek, hogy a hitel ideje alatt ne betegedjenek meg, ne váljanak el, ne legyenek munkanélküliek, mert akkor utca. És ha nincs tehetős szülő, háttér, akkor meg ugye csak a drága feketealbérlet marad, ami mellett nincs takarékoskodás, nincs család...
Le kéne már ugrani erről az ostoba magántulajdon szemléletről.
2) Sokat elsiklanak egy tény felett!
Az emberek jellemzően 18-65 év között aktívak, akkor dolgoznak, akkor befizetők. Fizetik a kasszát, amiből kellene finanszírozni az oktatást, az egészségügyet és persze finanszírozni a már nyugdíjasokat is.
Na akkor, ha kivesszük a képletből a 45-65 közöttieket, akkor nem csökken a befizetés? Nem hiányzik egy komplett réteg befizetése és fogyasztása?
Egy komplett réteg kitiltása azt is eredményezi, hogy sokan lesznek közülük betegek, azaz már ők is "fogyasztókká" válnak, miközben nekik még a befizetés lenne a kötelességük.
Ugye kivehetjük már a fiatal generációt is, azaz ma jellemzően a 25-45 közötti réteg a befizető, a -25 már nem itt él, a 45- meg fogyasztó.
Már ma sem finanszírozható az állami költségvetés, de mi lesz 10-15 év múlva, amikor nem lesz befizető fiatal és a 45-65 közzöttike nagy része is nyugdíjas lesz?
Ezermilliárdokat bukunk el ostoba szemléletekkel.
.
Ezért nem a lakáshitel meg a többi a gond, mert aki nem dolgozhat, az lakást sem tudna venni! Aki meg nem itt él, az nem is akar.
.
Ezt a szándékosab elbszott módit kell visszaalakítani és ha működne a munkaerőpiac, működne a ma kivéresztetett mikro, KV és KKV halmaz, akkor a sok probléma önmagától megoldódna.
Az életkor folyamotossága! Hogy nem ugrálhatunk át korosztályokat! És befejezni a kvóta, nem és életkor alapú gondolkodást, tessék ismét kompetencia alapon gondolkodni.
Hogy az aktivista mozgalmak mit mondanak? Ki nem szarja le, most az ország jövője a tét.

CyberPunK 2018.02.22. 11:02:22

@szepipiktor: "Ez pedig annak a generációnak a bűne, akik huszas éveikben, friss diplomásokként kerültek a pozíciókba és kiszolgálták ezt a nemzetromboló elvet. Ők ma is ott vannak, csak ma a 40 felé közelítenek. "

Na bekaphatod, de komolyan. Kezdjük ott, hogy melyik generáció hagyta a gengszterváltást és azt, hogy elprivatizálhatták az állami vagyon nagyját, hogy a multi lerabolja a piacot?

Olliék 2018.02.22. 11:02:39

@szepipiktor:
"1) Miért kellene a magántulajdont ennyire eröltetni? Még a leggazdagabb országokban sem természetes, hogy mindenki saját ingatlanban él? "

Ez pontosan így van. Mi egy bányavárosban élünk. Akik itt családi házban élnek,azok generációk óta benne élnek,a sajátjuk. Mi egy lakást bérelünk mindenestől 700€. Ha megvennénk, a részlet lenne csak 1000-1100€ plusz a rezsi és biztosításom cc. 1400€ . Tehát van alternatíva az alacsony ketrsetűeknek, és a tehetősebbeknek is.

CyberPunK 2018.02.22. 11:05:00

@Olliék: Amíg van kereseted és biztos nyugdíjad. Ez ugye nálunk nem opció jelenleg.

szepipiktor 2018.02.22. 11:11:00

@Olliék: Ez jó hír!
Tudod ma azok is szopnak, akiknek volt valami hátterük és elmenekültek a vállalkozói területre...
Jómaga hátom évet szoptam egy munkahelyteremtő folyamatban, úgy vert át az állam, hogy csak nyekkentem, minden beletoltunk, minden megcsináltunk, de kiderül, csak kamu volt.
Doksi hegyek vannak birtokomban a korrupcióról, de senkit nem érdekel, miközben látom, hány tehetséges, szorgalmas szakmembert menthettünk volna meg.
Legjobb az volt, hogy az MSzeretetszolgálattal tárgyaltunk egy közös mentőprogramról, majd tévéhír, megállapodtak az állammal egy hatalmas támogatásról... Amivel pár embernek majd(!) segíteni fognak.
De nem tudok mást javasolni, mint hogy akinek van módja, az menjen el! Itt nem lesz nyugdíja, nem lesz orvosi ellátása, nem lehet mindenki vállalkozó.
Ez sokkal összetettebb probléma, de sajnos itt, a blogtérben is csak a politikai demagógia divat.
Pedig a téma megérne pár posztot is kommentvitát!
Hogy mi lenne az egyszerű megoldás (ami önmagátol oldana meg sok másik problémát is!), és kiderülhetne, kiknek az érdeke, hogy ez ne valósulhasson meg!!!
(Kicsit zavar, hogy én ezeket több mint egy éve ugatom - mondom, benne életem, van rálátásom -, és eddig semmi. Reggel meg látom a jobbik alelnöke szóról szóra említi az én gumicsontjaimat, a bérlakásprogramot és a hazai vállalkozói szféra helyzetbehozásást...)

Olliék 2018.02.22. 11:11:01

@CyberPunK: Na igen. Az állami nyugdíjat kötelező fizetni. Emellett van nyugdíjmegtakarításunk is, amihez az állam a gyerekek után hozzáad 150€/ gyerek. Plusz a munkáltatónál is van csak nekem,mert közalkalmazott vagyok , magánnyugdíj. Döbbentem álltam otthon , amikor naponta azt tolták a képembe, hogy 90nettóból 18 éves korom óta el kellett volna tennem havi 30 ezret. A bérek,a lakhatás,a gyereknevelési költségei mellett képtelenség megtakarítani.

konrada 2018.02.22. 11:12:22

...azoknál az igazság, akik -tartozzanak akármelyik korosztályba is - úgy érzik, az ő korosztályuké a legnagyobb szívás.

...ugyanis mindegyiknek meg van a maga problémája, mindegyikben csak szük réteg lesz az élet császára, és mind azt gondolja a saját gondjait leginkább megélve, hogy a megelöző korosztály miatt valamiről lekésett, az utána jövőknek meg ő könnyítette meg a sorsát, s ha mindezt még megspékeljük a magyarok nemzedékein átöröklödő önmarcangoló rinyával, lesz igazán szép kerek moltilokálisw a történet...;))

(Mondom én, aki pont a blogban említett korosztályhoz tartozom, így már az általam felsorolt okok miatt is tökéletesen egyet is értek vele...;))

CyberPunK 2018.02.22. 11:17:55

@Olliék: Épp ezért szerintem itthon nem reális a bérlés, hanem hosszútávon az a biztos, ha kitermelsz az aktív éveid elején egy saját ingatlant. Így is simán elbukhatod, de még mindig jobb helyzetből indulsz, mintha csak bérelsz és beüt a szar (hosszú keresőképtelenség betegség miatt, pár év börtön egy benézett stop tábla miatt, folyamatos ápolásra szoruló gyerek, etc).

szepipiktor 2018.02.22. 11:19:13

@CyberPunK:
Ne menekülj!
Érintve vagy? (gondolom a szövegértési képességed ebből következik...)
.
1) A gengszterváltást és az piaci újraosztást az akkori pártvezetők csinálták. Ezt már pontosan és részletesen dokumentálták. Németh kormány és köre. Utána a kiárusítást az MSZMP-szülött és BM irányított MDF kormány végezte, hazugság, hogy Horn lett volna. Tehát akikre te itt megrpóbálsz utalni, az a ma már nyugdíjas vagy már halott garnitúra!!!!
2) Én a 2000-2005 közötti időszakra utaltam, amikor a multik lecserélték a hazai szakembergárdát és pozíciókba tették a nulla értékü HR-s és marketinges vonalat. Ők akkor a jellemzően 30-as generáció voltak. Akik már az "új" világban tanultak, fejlődtek.
A posztban jelzettek meg a gengszerváltáskor 20-30 körüliek, akik nem voltak döntési helyzetben, de már dolgoztak, azaz ők voltak a nyerő emberek.
.
Hidd el, nem olyan bonyolult ez. Gondolom végigélted és mindent személyesen tapasztaltál?

boundary 2018.02.22. 11:21:55

@CyberPunK: Így van. Az (átlag) 80 ezres nyugdíjból hogyan fizet majd albérletet?

Olliék 2018.02.22. 11:27:48

@boundary: Albérlet? Az hagyján. De hogy fizetik a gyerekeik a 130-160-ezres térít3si díjat a szociális otthonban?

morph on deer 2018.02.22. 11:37:26

@murray:
“olyan alkesz házaspártól vettem piaci áron (8M volt akkor ma a duplája) akik ingyen kapták az államtól 81ben.”

És úgy gondolod, hogy akkor neked is ingyen kellett volna megkapnod tőlük?

Viszont ha most a dupláját éri, akkor nem érzed úgy, hogy minimum megtérült a befektetésed?

Egyébként amikor ‘ingyen’ kapták, akkor az még minden bizonnyal egy állami tulajdonú bérkakás volt, viszont amikor az állam eladta nekik - ami ugye szükséges volt egyszer, hiszen magántulajdonként vetted - kellett fizetniük érte! Nyilván nem 8 millát, és az akkori árakhoz képest is kedvezményes összeget, de ezért lehetett az övék.

Szóval nem igazán értem, hogy ezzel mi a gondod...

Hortenz 2018.02.22. 11:43:06

@szepipiktor: erre nekem nincs rálátasom, de ha így isvan, van kivétel.
Az én férjem egy 49 éves mérnök, amióta elvégezte az egyetemet nem volt év, hogy ne tanult volna, rendszeresen jár szakmai kiállításokra, konferenciákra, a múlt héten is külföldön volt egy rövidke továbbképzésen.
A megoldás: ne dolgozz multiknak! Állandóan csábítják, tárt karokkal várja több cég, köztük multik. Soha nem csábult el, soha nem ment a biztosra. Állandóan van munkája, pedig gyakorlatilag a levegőben lóg szerződés nélkül. De mivel kompetens, átlátja a szakmát es tapasztalja, hogy állandóan hívják problémát megodani, ezért nincs mitől tartani. Magabiztosság kell és gerinc.
Hozzáteszem ugyanazzal a diplomával vannak volt csoportársai a béka segge alatt és sír a szájuk. Nem úgy van ugyanis, hogy megvan a diploma aztán nekem minden jár. Meló és tanulás élete végéig.

CyberPunK 2018.02.22. 11:44:39

@szepipiktor: Értem, tehát a gengszterváltást pár ember csinálta, de ez már generáció: "2) Én a 2000-2005 közötti időszakra utaltam, amikor a multik lecserélték a hazai szakembergárdát és pozíciókba tették a nulla értékü HR-s és marketinges vonalat. "

Igazából ezen basztam fel az agyamat: "elég volt a buta, kis juttatásért az anyjukat is megdugó "gémer" generáció,"

Elhiszem, hogy van ilyen is, de ezt ráhúzni egy teljes generációra, amiben én is benne vagyok, azért meredek.

chrisred 2018.02.22. 11:45:28

@szepipiktor: Azokban az országokban a bérlakások is magántulajdonban vannak. És ez pont azért van, mert azok gazdag országok, az átlagos jövedelembôl is simán kigazdálkodható a bérleti díj. Magyarországon meg az átlagos bérleti díjnak reális alternatívája, hogy az a pénzt inkább a saját lakásuk banki törlesztôrészletére fordítják az emberek. Így nem csak felélik a jövedelem lakhatásra esô részét, hanem vagyongyarapításra is fordítják.

boundary 2018.02.22. 11:46:14

@morph on deer: Ezzel az a gond, hogy egyesek szaréhúgyér "vehettek" ingatlant, mások ugyanazt piaci áron szerezhették meg.

boundary 2018.02.22. 11:49:07

@chrisred: Ráadásul nálunk még mindig az ingatlan az egyetlen biztos vagyonmegtartás.

chrisred 2018.02.22. 11:49:11

@CyberPunK: Az 56-osokat követô egyetlen generáció sem hánytorgathat felt semmit a többinek, mindegyik szépen lenyelte azt, amit a hatalomtól kapott.

Hortenz 2018.02.22. 11:50:57

Hagyjátok már ezt a sületlenséget, hogy "elprivatizálták az állami vagyont", egy egesz generáció. Minden történelmi korszaknak vannak haszonlesői, de ez mindig csak egy szűk réteg, soha nem mondható el egy komplett generációra. A rendszerváltáson meggazdagodók sokkal kevesebben vannak, mint akik elszegényedtek. Mint ahogy most is, a fidesz haszonélvezőinek csak maroknyi resze gazdagodik, a talpnyalók és hasznos idióták csak éppen a felszinen vanak ugyanúgy.

morph on deer 2018.02.22. 12:37:24

@boundary:
“egyesek szaréhúgyér "vehettek" ingatlant,”

Ebben az esetben tíz évvel korábban, és egy másik rendszerben történt mindez.
Akkor az államtól nem csupán a tulajdonjogot vehették meg, hanem az összes fenntartási/felújítási költséget is, rájuk hárították, amire korábban évtizedekig nem költöttek az IKV-k.
Akkor így szabadultak meg a költségektől is, és még csak nem is kellett ahhoz korruptnak lenned, hogy megvehesd a lakást amiben addig is laktál.

Véleményem szerint jóval nagyobb gond az, amikor az államtitkár felesége most kap kedvezményes állami lakást, vagy a kedves rokon üzlettársa fillérekért üzlethelyiséget.
De lehet, hogy még egy kőbánya is drágább lenne most, piaci áron, mint például ‘90 körül jutányosan, ki tudja...

igazi hős 2018.02.22. 12:53:18

@CyberPunK: "Ha maradt volna a kamatkedvezmény ..." akkor nem a görögöket kell megmenteni, hanem minket, ugyanis azt a hiányt 3 Bokros csomag sem pótolta volna, amit Orbán eszetlen (de rendkívül népszerű) ötlete okozott.

ami szabad 2018.02.22. 12:56:39

@Alex Lavour: Ez nem lehet, hanem szinte biztos. :( Egyébként kb. az utolsó fizetésed 40%-ára számíthatsz. A szendvicsgenerációnak, nem könnyű. Segít szülőknek, nevel gyereket + nyögi a hitelt ha van még, és E MELLETT kellene az öregkoráról is gondoskodni... Sok sikert!

Alex Lavour 2018.02.22. 13:09:15

@Serivor: Pont így van. Én gyakorló eltartó vagyok, segítek le is, fel is.

jotekony koc 2018.02.22. 13:27:07

@CyberPunK: Tanácsi lakást felvásárolni nem tudott ez a korosztály, mivel nem kapott tanácsi lakást.
A szülei kaptak, de a mostani ötvenesek már nem, mert a fiatal korukat lakástalan állapotukban érte a rendszerváltás.

Csipyke 2018.02.22. 13:30:09

@CyberPunK: nem törölték el, 20071től 14-ig fizettük, amikor minden hülye vette fel a devizahitelt (pontosabban az értelmesebbje tudta, hogy amíg jó, addig kúrva jó...)

CyberPunK 2018.02.22. 13:37:25

@jotekony koc: Tanácsi/önkormányzati, lényegtelen, ugyanúgy állami tulajdon.

@Csipyke: Eltörlés=más már nem vehette fel, de azért a minden hülye kipótolta nektek is adóból.

Csipyke 2018.02.22. 13:38:29

@CyberPunK: ahogy az en adombol meg “szegeny” devizahiteleseket mentettek...

jotekony koc 2018.02.22. 14:17:11

@CyberPunK: Nem érted. Ez a korosztály nem kapott se tanácsi, se önkormányzati lakást, mert még túl fiatal volt hozzá.
Egy ilyen lakás kivárása vagy 10 év volt az igénylétsől fogva a Kádár alatt.
Ez a korosztály pedig még nem volt házas sem - ami kellett az igényléshez.
A szülőknek, nagyszülőknek jutott az ingyenlakásból, de ők már a semmire kezdték az életüket.

jotekony koc 2018.02.22. 14:24:09

@boundary: Most is pont ez van. Fideszkölykök szarér-hugyér vehetnek, a többiek meg piaci áron.
Látsz valami felháborodást ? Megcsókolják a lábuk nyomát is...

Endre Kis 2018.02.22. 14:37:07

most úgy őszintén, mit változtatna 10-15 e forintos erzsébe utalvány? komolyan.
én is ez a korosztály vagyok, pedagógus családból, sosem volt semmink. tanultam, alkalmazott voltam egész életemben, mindig nagyvállalatnál, ahol rendesen fizették a nyugdíjjárulékot. de úgy gondolom, nekünk a nyugdíj már semmire nem lesz elég. 5 éve elhúztam külföldre, nem nem mosogatok, ugyanazt csinálom amit otthon, 4x annyi fizetésért.
nem az állatól kell válni, hogy segít, úgyse tud mindenkinek segíteni (csak a rokonoknak, haveroknak). tenni kell azért, hogy az élet jobb legyen. én sem akartam 40 felett külföldre menni, de ha nem akarok 20 év múlva éhenhalni, nincs más megoldás.

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.22. 15:20:46

kvadrillio
Most már tényleg lehúzhatnád magad a wc-n, így miután telespammelted ezt a fórumot...

Republic Forever! 2018.02.22. 15:24:46

@CyberPunK: "Az általad említett korosztály tudott a legjobban vagyonosodni az állam csöcsén a tanácsi lakások felvásárlásával"

Egy mai 62 éves igen, de egy 45 éves még nem. Posztoló véleményem szerint túl tágra állította be a korhatárokat 45 és 62 év között. Itt min. 2 generáció oszlik meg: a Ratkó nemzedék és az utánuk jövő X generáció. Más életutak, más adottságok és lehetőségek...

Republic Forever! 2018.02.22. 15:29:53

@jotekony koc: "Nem érted. Ez a korosztály nem kapott se tanácsi, se önkormányzati lakást, mert még túl fiatal volt hozzá."

Mind a kettőtöknek igaza van. Csak el kell felejteni ezt a posztoló által belőtt 45-62 év közti korhatárt, és nem egy kalap alá venni egy ma nyugdíj előtt álló kora hatvanast egy mai negyvenessel. Két külön nemzedék.

Republic Forever! 2018.02.22. 15:30:44

@kvadrillio: Gratulálok seggfej! Sikerült teleszemetelni a topikot, de téged biztos ezért fizetnek.

nemecsekerno_007 2018.02.22. 15:36:42

@Endre Kis: kurvára nem az állam segít hanem az aktívak egy része. Persze lehet még jobban adóztatni őket de akkor ne várjunk versenyképes gazdaságot. Vagy lehet csökkenteni a közszférát meg a nyugdíjakat. Például te se fizetsz itthon járulékot.

laci_52 2018.02.22. 15:50:46

@Republic Forever!: Igazad van! 45-62 év nagyon tág korhatár.

A cikk durván csúsztat és általánosít, egymásnak akarja ugrasztani a generációkat.

Mert van, aki a hatvanas éveinek elején van és a rendszerváltáskor jókor volt jó helyen, ezt a helyzetet ügyesen meglovagolva mostanra gazdag és sikeres vállalkozó és/vagy üzletember lett.

Van viszont olyan 45 éves, akinek még eltartandó kiskorú gyermekei vannak, nyögi a devizahitelt, netán éppen munkája sincs...

A többség valahol a kettő között van és az a vízválasztó, hogy az illetőnek van-e normális jövedelmet biztosító munkája vagy vállalkozása. Akinek van, a gyermekei már felnőttek és nem szorulnak a támogatására(45 és 62 között ez a többség!), nyugodtan tervezheti a jövőjét, mert képes tartalékot gyűjteni a nyugdíjas időkre.

Egy dolog azonban kétségtelen: aki 45 fölött elveszti a munkáját és nincsenek jó kapcsolatai, annak nagyon nehéz újra elhelyezkednie.

csak ugy irogatok 2018.02.22. 16:53:36

@bontottcsirke: Nem az összegek nagyságrendje a szempont, hanem egyáltalán, hogy van vagy nincs? És azok csak a kis "dolgok"... Azért van más is, amit csak azoknak kell kifizetni adókban, akik nyugdíjat se nagyon remélhetnek lassan...

csak ugy irogatok 2018.02.22. 16:55:22

@Republic Forever!: A korsáv természetesen szükíthető, bővíthető, osztható. A problémák sem azonosak természetesen.

midnightcoder2 2018.02.22. 17:11:26

A mi generációnknak a 90-es évek volt a szívás: mi még nem tudtunk annyira beágyazódni a rendszerbe, hogy a privatizélésből megtollasodjunk, viszont a 90-es évek munkanélküliségét és válságát bizony megszívtuk. Akkortájt informatikusként sem volt túl szép az élet, a régi nagy számítóközpontokat bezárták, a multik meg még nem jöttek be. De szerintem még így sem panaszkodhatunk, akik szívni fognak azok a mai gyerekek. Mire ők felnőnek addigra összeomlik az EU és fű sem nő majd errefelé.

ételizésítő 2018.02.22. 17:27:14

Ez a büntetés azért, mert ebből a korosztályból került ki Orbán, Gyurcsány, Kövér, Habony, Mészáros meg az országot szétlopó többi rabló.

DFK 2018.02.22. 17:38:01

Minden korosztálynak megvan a maga keresztje.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2018.02.22. 18:46:50

@Kivlov: Ezt pont te mondod, akit saját bevallása szerint a szülei bevágtak az iskolába, meg a napközibe és az állam nevelt fel? Mondjuk olyan is vagy.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2018.02.22. 18:48:56

@midnightcoder2: Én informatikusként a 90-es években szarrá kerestem magam.

NoOne 2018.02.22. 21:52:01

@Berelhetoreklamfelulet: Még jó, hogy van ilyen okos és tudatos ember, aki még a 2008-as gazdasági válságot is előre látta... Fogadni mernék, hogy neked még a céges adózási jogszabályok is teljesen egyértelműek a 90-es évektől egészen máig. Csak irigyelni tudlak... :)

vuvuvu2 2018.02.22. 22:07:49

@Olliék: bocs de aki ma 50 az 67-68-ban született, és jellemzően nem ratkó unoka. a ratkó unokák inkább a 40 alatti korosztály, akik 75-80 után kezdtek születni...

vuvuvu2 2018.02.22. 22:10:46

@Republic Forever!: nekem az a tapasztalatom, hogy leginkább az 1955-1965 között született korosztály tudott a módszerváltás után hasznot húzni. ők már elég kapcsolati tőkével rendelkeztek ahhoz hogy jó pozícióba kerüljenek karrier és lakás téren is.

laci_52 2018.02.22. 22:27:16

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Én is informatikus voltam, nem kerestem rosszul, de háromgyerekes családom volt, ezért elfolyt az összes lóvé...

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2018.02.23. 01:31:19

jó lenne, ha ezek a "az öregek a hibásak, tudd meg miért", vagy "a fiatalok a hibásak, tudd meg miért" jellegű posztok meg sem születnének, bár tudom, ez eléggé irreális elvárás, mivel a frusztrációk, a feszültségek, és önmagunk sajnálása zsigeribben működnek, minthogy az újságírás, vagy a bloggerszféra ne használná ezt ki.

leírom, de tényleg csak a rend kedvéért, semmint, hogy értelmét látnám: egy kormányzat, a hatalmi rendszer számára - főleg választás előtt - kiváló pártpreferenciás polarizációs lehetőség a generációk megosztása. a generációs összetartozás erősítésével úgy vélem az adott generációt képviselni szándékozó párt felülreprezentálódik az így polarizált választóknál. ez egyébként éppen a fidesznek kedvez... tekintve, hogy ők képviselik szlogenek (meg átlagéletkor...) szintjén a 45 pluszosokat.

megértem, hogy vannak feszültségek, de a legkevésbé sem lehet globális folyamatokért egész korcsoportokat hibáztatni. a legolcsóbb általánosítások közé tartozik. populizmus. jajj, annyi baj van vele.

egyébként nem a 45-62 évesek fizetik mindenki kedvezményét, a 45 alattiak is, meg pár 62 fölötti is fizeti. elég sokan, és elég sokat. persze mindaz amit leírtál, - amint a blog címe is jelzi -, a te véleményed, és nem kell vele egyetérteni, mindenkinek kijár a 15 perc hőbörgés, mindenki elmondja a magáét. csak ne vegyük túl komolyan a mondandónkat.

kár, hogy csak 8-9 éves korára tanul meg egy gyerek írni. mert mondjuk egy "a 10 éven felüliek mind hibásak, mert mindent elbasztak nekünk" posztra biztos rákattintanék.

DFK 2018.02.23. 05:01:26

Egyébként a következő negyvenegynehány napban tucatjával fognak az ilyen blogok előkerülni, ahol elmondják, hogy minden szar, de a poszternek különösen szar. A kommentelők meg kontráznak, hogy még annál is szarabb.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2018.02.23. 06:27:34

@laci_52: Nekem csak egy kölköm van, aki szarrá keresi magát egy multinál. Mesterséges intelligenciával foglalkozik és rohadtul csábítják külföldre. Ez az ország kirablása, hogy az ilyen agyakat elszívja a Nyugat. Most 700 ezre nettója van. Ami azt jelenti hogy minimum 3 millát termel havonta. Az évi 36 millió. Tegyük fel hogy melózik 4 évet, az közel másfél milliárd lesz ami nem a magyar gazdaságban keletkezik ha elmegy. Ez az óriási kár az országnak. És ha elmegy, mert olyan pénz ígérnek neki, már nem hiszem hogy visszajön.

midnightcoder2 2018.02.23. 07:26:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nekem hiányoztak ehhez a kapcsolataim. A 90-es évek elejét egy szocialista nagyvállalat számítóközpontjában értem meg mint junior, aztán hogy az megszűnt elég kellemetlen helyzetben voltam. Az újonnan alakuló cégeknek a kisebb gondjuk is nagyobb volt akkor mint a számítástechnika.

jános515 2018.02.23. 07:41:07

CyberPunK: Nos, csak egy gondolat ahhoz amit leírtál. Tudod, nem csak ezt élte túl a "Ratkós korosztály " hogy segitett kifizetni a "csodás és kiemelkedően jó " devizahitelt, nevelte e gyerekeit és segitette őket, hanem az Antall kormány --úgynevezett kiigazítását is kibírta ..

Tudod, mi anno '86-ban épitkeztünk , mert falun éltünk, és volt 2 gyerekünk.. Fix kamatozású épitési kölcsöt kaptunk. Ám mire felépitkeztünk--miként sokan mások is--addigra gengszterváltás, uj kurmány és a fix kamatozású 3 -6 %-os kölcsön, hirtelen 32 %-os lett. Visszamenőleg, mert csak !! Igaz, ha netán egyben kifizetted,a tartozást, akkor kaptál kedvezményt, a felemelt kamat összegéből, ha jól emlékezem akkor a felét elengedték.
.
Nos, vajon akkor ki is kapott tanácsi lakást, bérlakást, ingyé ? Mert akik vidéken éltek azok nem, mert itt nem volt. Itt valóban együtt élt 2-3 generáció is, mert abból a hatalmas fizetésekből--nem volt ugri-bugri.

Közben munkahelyek százezrei szüntek meg és emberek tucatjai lettek öngyilkosok, a kilátástalanságtól, sokan költöztek máshová és sokan kimentek külföldre dolgozni. Nem volt ennek a korosztálynak leányálom az élete. Itt mi nem tudtunk privatizélni, lopni, fillérekért bankot, vagy gyárat venni, könyvjóváírással, mert veszteséges volt a gyár. Ilyenek csa Budaesten voltak--Otp, Skála, Ikarus, Videoton , Ganz Mávag, MGM, Rába stb, stb.Mire ézsbe kapott a nagy generáció, addigra már csak a tetű és a bolha maradt az állami vagyonból, meg az újgazdagok villái, palotái emelkedtek--az ország különböző részein.
Na ezért nem lett ez a korosztály milliárdos és ezért él ebben az országban sokkal több ember szegényebben, mint élt egykoron, az átkosban. De megtanultuk a leckét.

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Igaz amit írsz. Mert itt akinek esze van és megteheti elmegy. Nekem 2 fiam van. Mindkettő k.rva jól keres, de mindkettőnek már van külföldi ajánlata. Az egyik, ha minden igaz, nyártól már kimegy és nem akar vissza jönni. .A másik pedig szintén filózik hogy mit csináljon. De valószinű, ha nem változik a helyzet, akkor menni fog. Ez van, ezt kell szeretni. Én bizom benne hogy ezeknek a fiataloknak már jobb lesz, mint nekünk volt. Nekik még van jövőjük.
Nekünk már csak múltunk van és ........ jobb híján ..........................még élünk.

midnightcoder2 2018.02.23. 07:41:28

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Ez az óriási kár az országnak."
Ez így igaz. Azoknak csóró országnak ahol az egyetlen erőforrás a munkaerő meglehetősen nagy szívás a munkaerő szabad áramlása.

HellsAngel 2018.02.23. 07:42:08

Nem tudom, engem ezek a posztok mindig elkeseritenek. En kovetek amerikai fiatalokat kulonfele csatornakon, rohadt kegyetlen orszagban elnek, szar helyeken laknak, kihasznaljak oket minden elkepzelheto modon, egeszsegbiztositasuk nincs, egy vakbelgyulladasba belerokkannak anyagilag, realisan nezve nulla az eselyuk, hogy valaha osszegyujtenek egy hazra vagy lakasra valo penzt. (Igazabol a jelzalog kezdo reszletenek kifizetesere sincs realis eselyuk.)

Es ezek a csavok a legkulonfelebb dolgokrol beszelnek egyeni preferenciajuk szerint, de sose mondjak azt, hogy "jaj, mentsen meg az allam'. Sose mondjak azt, hogy "jaj, barcsak a valasztasokon jonne egy part, ami engem is megvenne kilora, mert akkor aztan odahuznam az ikszet, oda bizony".

Nalunk meg ez a meno. Ha valakit nem korrumpalnak, akkor az rogton el van keseredve, hogy jaj, ures a zsebem, senki se tomte tele.

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.23. 08:06:12

@HellsAngel:
Éppenséggel sírnak ott is, és van is ott is olyan párt akik a naplopókat tömték lásd obamacare...

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.23. 08:14:32

@NoOne:
Már nem azért, de erről szól a deviza kereskedelem. Ha hirtelen a rossz irányba indul meg akkor megszopod. Ne kereskedj devizával, ha nem tudod hogy működik a rendszer.
Nem mintha újdonság lenne egy olyannak aki ért a gazdasági folyamatokhoz, de neked valószínű új lesz, így előre szólok: nemsokára jön még1 gazdasági válság 1 - 2 éven belül, jobb ha vigyázol....

Kivlov 2018.02.23. 08:30:32

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
anyádat nevelte fel az állam, f*sztarisznya libbant. bár inkább bevagonozta volna veled együtt.

chrisred 2018.02.24. 12:40:15

@midnightcoder2: Azoknak az országoknak, ahol az egyetlen erőforrás a munkaerő, meg is kellene becsülniük azt.